Świąteczna kostka piernikowa

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Piernik pokrojony w kwadratową kostkę, obtoczony w polewie toffi i wiórkach kokosowych to propozycja na świąteczny deser dla dzieci lub dal tych którzy nie przepadają za przekładanymi ciastami z kremem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (czubate)
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    gotowa polewa toffi
    wiórki kokosowe do obtoczenia
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik Desery

Świąteczna kostka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika
    Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak aby nie zrobiły się grudki.
  • 2. Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej.
    wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut.Całkiem zimne ciasto pokroić w całości na równe kwadratowe kostki.
    Obtaczać w przygotowanej wg wskazówek na opakowaniu polewie, oraz wiórkach kokosowych.
    Odstawić do stężenia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować