Piernik pokrojony w kwadratową kostkę, obtoczony w polewie toffi i wiórkach kokosowych to propozycja na świąteczny deser dla dzieci lub dal tych którzy nie przepadają za przekładanymi ciastami z kremem.
Świąteczna kostka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika
Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak aby nie zrobiły się grudki.
2.Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej.
wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut.Całkiem zimne ciasto pokroić w całości na równe kwadratowe kostki.
Obtaczać w przygotowanej wg wskazówek na opakowaniu polewie, oraz wiórkach kokosowych.
Odstawić do stężenia.
Smacznego!
Komentarze