Kostka piernikowa

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne korzenne ciasto z powidłami i kremem budyniowym, wprost rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    10 dag margaryny
    2 jajka
    szklanka mleka
    4 łyżki miodu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki przyprawy do piernika

    Masa budyniowa:
    3 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    200 g masła
    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietany kremówki
    oraz:
    500 g powideł śliwkowych
    cukrowe gwiazdki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kostka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę i wciąż ucierając dodać jajko, miód, przyprawę do piernika mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na wyścieloną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 40x26. Piec 25 minut w temperaturze 180C. Ostudzić i przekroić na pół.
  • 2. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej części mleka rozpuścić proszki budyniowe i ugotować budyń mieszając aby nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu do uzyskania gładkiego kremu. Na jeden blat ciasta wyłożyć krem budyniowy i odstawić do stężenia. Następnie rozsmarować powidła śliwkowe i przykryć drugim blatem biszkopta. Śmietanę podgrzać ( nie wolno jej zagotować), dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście i odstawić do wystygnięcia. Udekorować lukrowymi gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować