Kostka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę i wciąż ucierając dodać jajko, miód, przyprawę do piernika mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na wyścieloną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 40x26. Piec 25 minut w temperaturze 180C. Ostudzić i przekroić na pół.
2.2 szklanki mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej części mleka rozpuścić proszki budyniowe i ugotować budyń mieszając aby nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu do uzyskania gładkiego kremu. Na jeden blat ciasta wyłożyć krem budyniowy i odstawić do stężenia. Następnie rozsmarować powidła śliwkowe i przykryć drugim blatem biszkopta. Śmietanę podgrzać ( nie wolno jej zagotować), dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście i odstawić do wystygnięcia. Udekorować lukrowymi gwiazdkami.
Komentarze