Sezon na maliny w pełni więc ciasto z malinami będzie idealne. Proponujemy czekoladowy spód, warstwę pysznego kremu budyniowego i malinową galaretkę na wierzchu. Kostka malinowa jest bardzo prosta do upieczenia i bardzo smaczna!
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto czekoladowe, blaszka 28x18 cm lub tortownica 26 cm
2 średniej wielkości jajka
szczypta soli
8 g cukru waniliowego
80 gramów cukru
80 ml mleka (temperatura pokojowa)
40 g bezwonnego oleju roślinnego
110 g mąki
20 g kakao
5 g proszku do pieczenia
Galaretka malinowa
400 g świeżych malin
100 ml wody
100 g cukru
10 g żelatyny
5 łyżek zimnej przegotowanej wody
Krem budyniowy
200 g masła 82%
2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
0,7 l mleka
5 łyżek cukru
Do przyozdobienia góry ciasta
10 –12 malin
Kostka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia wsypujemy do miski i łączymy dokładnie rózgą. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, łączymy z masą. Przesiewamy do masy suche składniki, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy je około 20 minut w temperaturze 170 ° C (góra-dół bez termoobiegu), do suchego patyczka.
2.Krem:
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień . Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy. Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę! Masło rozbijamy na puch w misie miksera i partiami dodajemy budyń. Krem gotowy.
3.Warstwa malinowa.
Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy do nich 100 ml wody i cukier. Wstawiamy rondelek na ogień, doprowadzamy maliny do wrzenia i zdejmujemy je z ognia. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia. Do lekko przestudzonej masy malinowej dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej.
4.Składamy ciasto.
Przestudzony spód wyjmujemy z formy. Ścinamy wierzch ciasta, aby je wyrównać. Usuwamy papier z formy i wkładamy z powrotem do niej ciasto. Zapinamy rant. Na wierzch kładziemy krem budyniowy ( odkładamy 4 łyżki kremu do worka cukierniczego i wstawiamy do lodówki).
Wyrównujemy wierzch ciasta, wylewamy tężejącą! masę malinową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), do całkowitego stężenia galaretki malinowej i ustabilizowania kremu budyniowego.
Na koniec kroimy ciasto na równe kostki, posypujemy pokruszonym wierzchem ciasta, które nam zostało, robimy rozetki z kremu i przyozdabiamy malinami.
Komentarze