Kostka malinowa

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sezon na maliny w pełni więc ciasto z malinami będzie idealne. Proponujemy czekoladowy spód, warstwę pysznego kremu budyniowego i malinową galaretkę na wierzchu. Kostka malinowa jest bardzo prosta do upieczenia i bardzo smaczna!

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto czekoladowe, blaszka 28x18 cm lub tortownica 26 cm
    2 średniej wielkości jajka
    szczypta soli
    8 g cukru waniliowego
    80 gramów cukru
    80 ml mleka (temperatura pokojowa)
    40 g bezwonnego oleju roślinnego
    110 g mąki
    20 g kakao
    5 g proszku do pieczenia
    Galaretka malinowa
    400 g świeżych malin
    100 ml wody
    100 g cukru
    10 g żelatyny
    5 łyżek zimnej przegotowanej wody
    Krem budyniowy
    200 g masła 82%
    2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
    0,7 l mleka
    5 łyżek cukru
    Do przyozdobienia góry ciasta
    10 –12 malin
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Kostka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Ciasto:
    Suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia wsypujemy do miski i łączymy dokładnie rózgą. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, łączymy z masą. Przesiewamy do masy suche składniki, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy je około 20 minut w temperaturze 170 ° C (góra-dół bez termoobiegu), do suchego patyczka.
  • o 2. Krem:
    Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień . Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy. Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę! Masło rozbijamy na puch w misie miksera i partiami dodajemy budyń. Krem gotowy.
  • o 3. Warstwa malinowa.
    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy do nich 100 ml wody i cukier. Wstawiamy rondelek na ogień, doprowadzamy maliny do wrzenia i zdejmujemy je z ognia. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia. Do lekko przestudzonej masy malinowej dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej.
  • o 4. Składamy ciasto.
    Przestudzony spód wyjmujemy z formy. Ścinamy wierzch ciasta, aby je wyrównać. Usuwamy papier z formy i wkładamy z powrotem do niej ciasto. Zapinamy rant. Na wierzch kładziemy krem budyniowy ( odkładamy 4 łyżki kremu do worka cukierniczego i wstawiamy do lodówki).
    Wyrównujemy wierzch ciasta, wylewamy tężejącą! masę malinową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), do całkowitego stężenia galaretki malinowej i ustabilizowania kremu budyniowego.
    Na koniec kroimy ciasto na równe kostki, posypujemy pokruszonym wierzchem ciasta, które nam zostało, robimy rozetki z kremu i przyozdabiamy malinami.

    Przepyszna kostka malinowa gotowa!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować