Malinowa kostka

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo lekkie i owocowe ciasto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 czubate łyżki mąki
    1 czubata łyżka kakao gorzkie
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    2 łyżki oleju
    4 łyżki cukru
    szczypta soli

    Pianka:
    300 ml Śmietany kremówki 30%
    250 g mascarpone
    1 opakowanie galaretki malinowej

    Mus Malinowy:
    35 g mrożonych malin
    1 opakowanie galaretki malinowej
    cukier (ilość według uznania) Ja dodałam pół szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Malinowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kostka Malinowa 1. 1. Jaja ubić z cukrem i szczypta soli na sztywno. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia wymieszać i stopniowo dodać do ubitych jajek mieszając drewniana łyżką. Następnie dodajemy olej.
    2. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną wylewamy ciasto. Pieczemy 10-12 min w temp 200 stopni ( do tzw. suchego patyczka)
    3. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Ostudzić.
    4. Do nie ubitej śmietany dodajemy stopniowo po łyżce mascarpone i ubijamy na sztywno. Dodajemy rozpuszczona i ostudzona galaretkę. wylewamy na ostudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
    5.Maliny zblendować z cukrem i dodać galaretkę. Wylać mus na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego.

Porady

Możecie użyć do tego ciasta mrożone truskawki zamiast malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować