Malinowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jaja ubić z cukrem i szczypta soli na sztywno. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia wymieszać i stopniowo dodać do ubitych jajek mieszając drewniana łyżką. Następnie dodajemy olej.
2. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną wylewamy ciasto. Pieczemy 10-12 min w temp 200 stopni ( do tzw. suchego patyczka)
3. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Ostudzić.
4. Do nie ubitej śmietany dodajemy stopniowo po łyżce mascarpone i ubijamy na sztywno. Dodajemy rozpuszczona i ostudzona galaretkę. wylewamy na ostudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
5.Maliny zblendować z cukrem i dodać galaretkę. Wylać mus na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego.
Porady
Możecie użyć do tego ciasta mrożone truskawki zamiast malin.
Komentarze