Ciasto Kostka malinowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Niezwykle puszysty i miękki biszkopt przełożony delikatnym remem na bazie białego sera, budyniu i malin. Całość wieńczy orzeźwiająca cytrynowa galaretka. Ciasto świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do popołudniowej kawy, a także jako wykwintny przekładaniec na różne uroczystości.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Krem malinowy:
    500ml mleka
    250g białego sera półtłustego lub mielonego z wiaderka
    150g masła lub margaryny
    1 budyń malinowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru pudru
    ½ szklanki malin

    Dodatkowo:
    1 galaretka cytrynowa przygotowana według przepisu na opakowaniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto kostka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Krem malinowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Ser zmielić lub dokładnie ugnieść np. widelcem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń, maliny oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
  • 3. Przełożenie:
    Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć2/3 kremu malinowego, przykryć pozostałym biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Porady

Do masy należy użyć tylko świeżych owoców, mrożone mogłyby zanadto rozwodnić krem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować