Kostka malinowa

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi malinami i aksamitnym kremem śmietanowo- cytrynowym

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g biszkoptów
    0,5 l śmietany kremówki 30%
    2 galaretki cytrynowe
    1 kg malin
    1/4 szklanki cukru
    2 galaretki malinowe
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Kostka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 25x35 wyścielamy papierem do pieczenia, i na spód wykładamy biszkopty. W między czasie 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. 250 ml śmietany miksujemy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. W tym czasie maliny zagotowujemy z cukrem i do gorącej masy wsypujemy 2 galaretki malinowe. Dokładnie mieszamy aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy do stężenia.
  • 2. Na masę śmietanową wylewamy tężejący mus malinowy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.W między czasie 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Pozostałą śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i wykładamy na zastygnięty mus malinowy. Wstawiamy do lodówki aby ciasto stężało. Przed podaniem ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą i dekorujemy malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować