Ciasto Kostka tortowa

  • wyświetlono: 1514 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Ciasto w sam raz na święta,pełne pysznych smaków,na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

beniawojt
  • 120min

Składniki

Foremka 25x30 cm
na ciasto orzechowe:
3 jajka
3 łyżki cukru
75 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na ciasto kakaowe:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
300 g masła
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
olejek śmietankowy
2 łyżki kakao
200 g wydrylowanych wiśni w spirytusie
na bezę kokosową:
200 g wiórek kokosowych
4 białka
100 g cukru pudru
na ciemną polewę
80 g masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1 łyżka słodkiej śmietanki
dodatkowo:
gotowa biała polewa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kostka tortowa

  • 1. ciasto orzechowe:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,w czasie ubijania dodać proszek do pieczenia i żółtka na końcu dodać orzechy oraz bułkę tartą,wymieszać.
    Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C i piec 30 minut.
  • 2. Ciasto kakaowe:
    Białka ubić na sztywno i nadal ubijając,dodawać stopniowo żółtka i cukier, na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao,delikatnie wymieszać,wyłożyć na formę do pieczenia i piec30 minut w temperaturze 180 stopni C.Przestudzić i przekroić na dwa placki.
  • 3. Krem:
    Połowę mleka zagotować z cukrami,do reszty mleka wsypać mąki,dodać żółtka i zmiksować,wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń,wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch i nadal ucierając dodawać stopniowo przestudzony budyń,gotowa masę podzielić an trzy części do pierwszej dodać kilka kropli olejku śmietankowego,do drugiej kakao i do trzeciej wiśnie w spirytusie,dokładnie wymieszać.
  • 4. beza kokosowa:
    Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać do uzyskania jednolitej,zwartej masy,połączyć z wiórkami kokosowymi,piec w nagrzanym piekarniku do 100 stopni C do lekkiego zrumienienia.
  • 5. Wszystkie składniki ciemnej polewy umieścić w rondelku i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia i połączenia składników.
    Białą polewę przygotować według instrukcji na opakowaniu.

    Ułożenie warstw ciasta:orzechowe-krem śmietankowy-placek kakaowy-krem wiśniowy-placek kakaowy-krem kakaowy-beza kokosowa-ciemna polewa-biała polewa

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakibiszkopt z krememciasto na świętaciasto przekładaneciasto tortoweciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciaso tortowe

Dodane przez: iziona

Ciasto tortowe

Jedno z ulubionych ciast mojego...

Ciasto tortowe z kajmakiem

Dodane przez: monisia1215

Ciasto tortowe z kajmakiem

Pyszne ciasto i jak pięknie się...

ciasto INKA

Dodane przez: Magda_Z

Ciasto tortowe INKA

Pyszne, rozpływające się w ustach...

TORTOWE SEROWO-JAGODOWE

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO TORTOWE SEROWO-JAGODOWE

Ciasto z dwoma różnymi biszkoptami...

Ciasto tortowo-orzechowe z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Ciasto tortowo-orzechowe z brzoskwiniami

Pyszne ciasto warstwowe, efektownie...

Truskawkowa poezja

Dodane przez: monikaT83

Ciasto tortowe truskawkowe marzenie

Pyszne, puszyste ciasto tortowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE