Kostka likierowa słony karmel

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto zdecydowanie dla dorosłych: biszkopt nasączonym likierem i krem o smaku likieru słony karmel. Do tego beziki.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23x28 cm:

    BISZKOPT:
    100ml oleju
    80ml mleka
    85g cukru
    2 łyżki kakao
    2 białka
    2 żółtka
    80g drobnego cukru
    150g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MUS CZEKOLADOWY Z LIKIEREM SŁONY KARMEL:
    1 kartonik śmietanki 36% (500ml)
    100 g mlecznej czekolady,
    200ml likieru krupnik słony karmel
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny w proszku

    KREM ŚMIETANOWY:
    1 kartonik śmietanki 36% (500ml)
    1/2 op. serka mascarpone (125g)
    2 łyżki cukru pudru

    WARSTWA BEZOWA:
    80-100g pokruszonych bezików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kostka likierowa słony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, mleko, cukier i kakao włożyć do garnka i zagotować. Wystudzić.
  • 2. Śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzić, następnie schłodzić mocno (można w zamrażarce co chwilę mieszając lub przygotować tą bazę wieczór wcześniej i zostawić na noc w lodówce).
  • 3. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodawać cukier partiami i ubijać tak długo, aż cały się rozpuści. Do ubitej masy dodać żółtka i wymieszać do połączenia się składników. Schłodzoną masę kakaową wlać do jajek i wymieszać do połączenia. Suche składniki przesiać w dwóch turach i ręcznie wymieszać do połączenia. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół i piec około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.
  • 4. 1/3 likieru zalać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać do części likieru bez żelatyny i wymieszać.
  • 5. Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo wlewać część likierową i wymieszać do połączenia. Masę przelać na biszkopt i wstawić do lodówki. Zostawić ciasto do całkowitego stężenia.
  • 6. Wszystkie składniki na krem ubić na sztywno. Masę śmietankową wyłożyć na stężałe ciasto. Na górę wyłożyć pokruszone beziki. Lekko docisnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować