Kostka likierowa słony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, mleko, cukier i kakao włożyć do garnka i zagotować. Wystudzić.
2.Śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzić, następnie schłodzić mocno (można w zamrażarce co chwilę mieszając lub przygotować tą bazę wieczór wcześniej i zostawić na noc w lodówce).
3.Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodawać cukier partiami i ubijać tak długo, aż cały się rozpuści. Do ubitej masy dodać żółtka i wymieszać do połączenia się składników. Schłodzoną masę kakaową wlać do jajek i wymieszać do połączenia. Suche składniki przesiać w dwóch turach i ręcznie wymieszać do połączenia. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół i piec około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.
4.1/3 likieru zalać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać do części likieru bez żelatyny i wymieszać.
5.Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo wlewać część likierową i wymieszać do połączenia. Masę przelać na biszkopt i wstawić do lodówki. Zostawić ciasto do całkowitego stężenia.
6.Wszystkie składniki na krem ubić na sztywno. Masę śmietankową wyłożyć na stężałe ciasto. Na górę wyłożyć pokruszone beziki. Lekko docisnąć.
Komentarze