Ciasto kostka borówkowa

0 (0 ocen)

Ciasto ze świeżymi borówkami, delicjami, lekką pianką oraz galaretką lekko schłodzone idealnie nadaje się na upalne popołudnie przy mrożonej kawie.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jaja
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru kryształ
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę:
    330 ml śmietany kremówki
    1 galaretka cytrynowa
    1 mały śmietan-fix
    2 galaretki agrestowe
    3 płaskie łyżki cukru pudru
    2 duże opakowania ulubionych delicji
    1/2 l borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Pianka

Ciasto kostka borówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Do masy białkowej dodajemy cukier i żółtka, dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C ok. 25 minut. Studzimy.
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i studzimy.
  • 3. 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 0.75 l wrzącej wody i doprowadzamy do lekkiego stężenia.
  • 4. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na najwyższych obrotach do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy płynną, zimną galaretkę cytrynową. Ubijamy na małych obrotach i na koniec wsypujemy śmietan-fix - ubijamy przez moment. Do gotowej masy wsypujemy borówki i mieszamy lekko łyżką. Na gotowy biszkopt wykładamy masę z borówkami. Na masie układamy galaretką do góry delicje. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką agrestową.

Porady

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Delicje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować