Kostka alpejska

4.5 (150 ocen)

Uwielbiam modyfikować przepisy ! :) To ciasto zrobiłam na imieniny taty.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    Masa kajmakowo - bezowa:
    200 g masła
    puszka masy kajmakowej
    30 dag bez
    Masa śmietanowa:
    500 ml kremówki 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto biszkoptowe: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wymiarach 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20 minut.
    2.Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
    3.Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę. dodać cukier puder i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować