Korzenny makaron domowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonały na święta, ale również poza nimi może być smacznym deserem, dodatkiem do mięsa, czy daniem głównym.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej 100 g
    semoliny
    5 jaj od szczęśliwych kurek
    1 łyżka domowej przyprawy korzennej (kupnej 1,5 łyżki)
    1 łyżka ciemnego kakao
    0,5 łyżeczki soli czarnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenny makaron domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki włóż do miski i połącz ze sobą. Następnie wyrabiaj minimum 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Gotowe odstaw, aby chwilę odpoczęło, na jakieś 30 minut.
    Po wyznaczonym czasie podziel na kawałki i rozwałkuj na placki o grubości 1 mm. Odkładamy i wałkujemy kolejne kawałki. W tym czasie placki ciasta przeschnął.
    Rozwałkowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy na paski szerokości około 7mm.
    Posiadacze maszynek do makaronu, postępują zgodnie z wytycznymi maszynki.
    Gotowe paski odkładamy do wyschnięcia lub gotujemy w dużej ilości wody z solą.

Porady

Jeżeli w swoich zasobach nie posiadamy semoliny, możemy śmiało zastąpić ją mąką pszenną. Makaron dobrze wysuszony przechowujemy w papierowym lub lnianym woreczku około pół roku. Świeży makaron przechowujemy w lodówce około 3-4 dni. Korzenny makaron rewelacyjnie smakuje z owocami suszonymi i jogurtem typu greckiego. Świetnym pomysłem jest również podanie go z pokruszonym twarogiem i brązowym cukrem. Jako deser proponuję makaron sos pomarańczowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować