Kopytka w kremowym sosie z kaparami

4.5 (174 ocen)

Mięciutkie, ale jednocześnie sprężyste kopytka w sosie z gorgonzolą i kaparami. Kopytka kojarzą nam się z dzieciństwem, w domu jadaliśmy je zazwyczaj polane masłem i posypane cukrem lub z bułką tartą, tak tez jadają moje dzieci.

Składniki:

  • Kopytka:
    700 g ziemniaków
    1 jajko
    250 g twarogu półtłustego
    100-150 g mąki orkiszowej typ 1050
    i trochę do podsypywania
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól

    masło do odsmażania kopytek

    Sos:
    200 g słodkiej śmietanki
    100 g gorgonzoli
    3 łyżki mascarpone lub creme fraiche
    1-2 łyżki kaparów z zalewy
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Kopytka w kremowym sosie z kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw, by ostygły.
  • 2. Do zimnych ziemniaków dodaj pokruszony twaróg, wsyp mąki, dodaj jajko i sól. Wyrób ciasto. Powinno być w miarę zwarte, ale wciąż miękkie. Z ciasta odrywaj kawałki i roluj wałki, nożem krój na kopytka, tak na szerokość ok. 1-2 cm. Jeśli się kleją - blat często podsypuj mąką. Kopytka gotuj w osolonej wodzie, 1 minutę od wypłynięcia. Czasu nie warto wydłużać, bo kopytka się rozpadną.
  • 3. Sos: śmietankę wlej do garnka, wkrusz gorgonzolę i dodaj mascarpone, gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj kapary i dopraw pieprzem.
  • 4. Kopytka podsmaż na maśle by nabrały koloru, podawaj z ciepłym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorgonzola Kapary

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować