Proste, pyszne danie z kilku składników, które można przygotować w kilka chwil, czyli makaron z wędzonym na zimno łososiem, cukinią i kaparami w kremowym sosie. Idealne na obiad i kolację.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1) 250 g makaronu penne
2) 200 g cukinii
3) 200 g wędzonego na zimno łososia
4) cebula
5) 1-2 ząbki czosnku
6) olej do smażenia
7) 250 ml śmietany 18% lub 30%
8) serek kremowy śmietankowy (ok. 150 g)
9) 5 łyżek kaparów
10) sól, pieprz czarny świeżo mielony
11) chili
12) sok z połowy cytryny
Makaron z łososiem, cukinią i kaparami w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, ale pozostawiamy trochę wody, w której gotował się makaron (mniej więcej pół szklanki).
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie już miękka dodajemy łososia i plasterki cukinii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy kapary oraz sos śmietanowy i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
2.Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a łososia na mniejsze kawałki.
3.Serek śmietankowy mieszamy z wodą, w której gotował się makaron (ok. pół szklanki) i dodajemy do śmietany. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą, sokiem z cytryny, pieprzem czarnym i chili.
4.Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie już miękka dodajemy łososia i plasterki cukinii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy kapary oraz sos śmietanowy i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Komentarze