Kopytka pietruszkowe z czosnkiem

4.95 (22 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Wyszły pyszne i zniknęły błyskawicznie. Są proste, szybkie, tanie do zrobienia i zawsze się udają. To również super dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Można podać je z mięsem i ulubionym sosem.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • • 300g ugotowanych ziemniaków,
    • ok. 100 g mąki orkiszowej jasnej,
    • 1 małe jajko,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • 15-20 g natki pietruszki,
    • sól (opcjonalnie)
    oraz:
    • sól do gotowania ziemniaków,
    • masło do polania,
Wystaw ocenę:

4.95 (22 ocen)

Zobacz również:

Kopytka

Kopytka pietruszkowe z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natkę pietruszki razem z młodymi łodygami zmiksować z czosnkiem i jajkiem.
    Masę pietruszkową przelać do ziemniaków, dodać mąkę i dokładnie wymieszać łyżką. Można dodać szczyptę soli.
    Na blat dobrze posypany mąką przełożyć masę i uformować dość cienki wałek, pokroić na małe kwadraty lub prostokąty. Kopytka wrzucać na osolony wrzątek, od wypłynięcia gotować kilka minut na małym ogniu. Masło rozpuścić na patelni i polać kopytka. Smacznego!

Porady

Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Ilość mąki może się nieznacznie różnić choćby ze względu na jej typ lub wielkość jajek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kopytka pietruszkowe

To może cię zainteresować