Kopytka pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej ugotować i utłuc ziemniaki (lub wykorzystać te, które zostały po obiedzie). Następnego dnia ziemniaki jeszcze raz utłuc, dodać jajko, wsypać mąkę pszenną (jedną łyżkę zostawić do podsypywania) oraz ziemniaczaną, dodać pietruszkę, doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, ale nie zbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić skośne kopytka.
W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać kopytka, gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze ok. minuty. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, wykładać na talerz.
Na patelni zrumienić bułkę, dodać masło, wymieszać, żeby masło się rozpuściło.
Kopytka podawać ze zrumienioną na maśle bułką.
Smacznego!
Komentarze