Kopytka gryczane z sosem brokułowym i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy (najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem, na noc wstawić do lodówki). Zmielić przez maszynkę, dodać jajo, mąki i zagnieść ciasto. Zagotować osoloną wodę w większym garnku. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczki i odkrajać kopytka. Wrzucić na gotującą się woda i gotować ok 5 min od wypłynięcia na powierzchnię lub miękkości
2.Mięso umyte, pokrojone w kostkę i przyprawione usmażyć na patelni (najlepiej jakby to było bez tłuszczowo wtedy lepiej smakują w sosie)
3. Brokuła zblanszować, wrzucić do miksera, dodać jogurtu/śmietany i miksować
4. Sos wymieszać z mięsem i podać na ciepłe kopytka
Komentarze