Koperkowe kotlety z młodych ziemniaków faszerowane pieczarkami i serem

4.17 (6 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne kotlety ziemniaczane z mnóstwem pachnącego koperku, faszerowane pieczarkami i ciągnącym się serem żółtym. Najlepiej smakują na ciepło, podane z chrupiącymi, świeżymi warzywami. Możemy przygotować je także ze " starych" ziemniaków i podać z treściwym sosem mięsnym czy gulaszem.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    2 łyżki masła
    1 pęczek koperku
    sól, pieprz
    1 jajko
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    Farsz:
    1 cebula
    0,5 kg. pieczarek
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
    50 g tartego sera żółtego
    olej lub smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Koperkowe kotlety z młodych ziemniaków faszerowane pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli, dodać masło i koperek, ugnieść. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle. Obrane pieczarki pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Dusić do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem.
    Farsz odstawić do wystudzenia.
  • 3. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, doprawić pieprzem, wbić jajko, wsypać mąkę. Wyrobić ciasto. Brać po kawałku ciasta, rozpłaszczające je w dłoni, na środek położyć łyżkę farszu oraz sera żółtego. Skleić brzegi tworząc owalnego kotleta.
    Postępować tak do wykończenia składników.
  • 4. Smażyć rumiane kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz pieczarkowy Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować