Konfitura z cebuli i czerwonej porzeczki

  • wyświetlono: 3320 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Słodko-kwaśna, do mięsa, do wędlin, czy też do chleba z masłem... Dobro luksusowe na wyciągnięcie ręki.

aczp1
  • 6 porcje

Składniki

2 czerwone cebule

2 łyżki oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku

1 cm świeżego imbiru

150 g cukru trzcinowego

200 g czerwonej porzeczki

150 ml octu z jabłek lub z czerwonego wina

sól

czarny pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura z cebuli i czerwonej porzeczki

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a nastepnie w plasterki.

    Porzeczki płuczemy, odrywamy z gałązek, imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę.

    Na oleju podsmażamy cebulę do momentu aż zmięknie, dodajemy czosnek, imbir oraz cukier. Smażymy minutę i wlewamy ocet jabłkowy. Smażymy kolejne 5 minut, aż cześćoctu odparuje a całość zgęstnieje. Dodajemy czerwone porzeczki i smażymy kolejne 3-4 minuty. Porzeczki nie powinny sie rozpaść całkowicie.

    Doprawić solą i pieprzem.

    Przekładamy do czystego słoiczka. Przechowujemy w lodówce, ale możemy też pasteryzować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czerwona cebulaczerwona porzeczkaowoc_ma_moc

Komentarze

Podobne przepisy

GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI

Dodane przez: duszek

GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI

Czerwona porzeczka to kawałek lata...

sok z czarnej i czerwonej porzeczki

Dodane przez: majka190382

SOK Z CZARNYCH I CZERWONYCH PORZECZEK

Krzaczki porzeczek uginają się...

image-0p7f4pm

Dodane przez: KuchniaPoli

Dżem z czerwonej porzeczki

Pyszny dżem z czerwonej porzeczki,...

Sok z czerwonej porzeczki

Dodane przez: bogusia82

Sok z czerwonej porzeczki

Letnią porą robię przetwory z owoców...

konfitura

Dodane przez: PolskaGotuje

Konfitura z czerwonej cebuli

Pyszna odmiana na kanapkach. Cudowny...

Syrop i konfitura z białej porzeczki

Dodane przez: luna19

Syrop i konfitura z białej porzeczki

Białe porzeczki , czyli złoto wśród...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE