Konfitura z cebuli i czerwonej porzeczki

4.49 (198 ocen)

  • Dla 6 osób

Słodko-kwaśna, do mięsa, do wędlin, czy też do chleba z masłem... Dobro luksusowe na wyciągnięcie ręki.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 czerwone cebule

    2 łyżki oleju rzepakowego

    2 ząbki czosnku

    1 cm świeżego imbiru

    150 g cukru trzcinowego

    200 g czerwonej porzeczki

    150 ml octu z jabłek lub z czerwonego wina

    sól

    czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura z cebuli i czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a nastepnie w plasterki.

    Porzeczki płuczemy, odrywamy z gałązek, imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę.

    Na oleju podsmażamy cebulę do momentu aż zmięknie, dodajemy czosnek, imbir oraz cukier. Smażymy minutę i wlewamy ocet jabłkowy. Smażymy kolejne 5 minut, aż cześćoctu odparuje a całość zgęstnieje. Dodajemy czerwone porzeczki i smażymy kolejne 3-4 minuty. Porzeczki nie powinny sie rozpaść całkowicie.

    Doprawić solą i pieprzem.

    Przekładamy do czystego słoiczka. Przechowujemy w lodówce, ale możemy też pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Czerwona porzeczka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować