Konfitura z czerwonej porzeczki

  • wyświetlono: 22184 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Słodko-kwaśna konfitura, idealna do ciast, gofrów czy naleśników. Jedna z moich ulubionych.

DSC_6044

Składniki

2 kg czerwonej porzeczki
1 kg cukru
100 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura z czerwonej porzeczki

  • 1. Porzeczki obieramy z ogonków i listków, dokładnie opłukujemy i wkładamy do dużego garnka. Dolewamy 100 ml wody i gotujemy na dużym gazie od czasu do czasu mieszając, do momentu aż porzeczki puszczą sok. Po tym czasie zmniejszamy gaz na minimalny i dusimy przez około 1 godzinę. Należy pamiętać o częstym mieszaniu konfitury, żeby się nie przypaliła. Tak ugotowaną konfiturę pozostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia konfiturę podgrzewamy, dodajemy do niej cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez jakiś czas. Gorącą konfiturę nakładamy do czystych i suchych słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiKonfitura z czerwonej porzeczki

Komentarze

Podobne przepisy

image-1o7sxyj

Dodane przez: joanna1974

Chutney z czerwonej porzeczki

Chutney z czerwonej porzeczki jest...

Galaretka z czerwonych porzeczek

Dodane przez: Jaga85

Galaretka z czerwonych porzeczek

Galaretka idealnie smakuje z świeżą...

Galaretka z czerwonej porzeczki

Dodane przez: 2milutka

Galaretka z czerwonej porzeczki

Tą galaretką zakończyłam swój tegoroczny...

sok

Dodane przez: Anitka0804

Sok z czerwonej porzeczki

Naturalny o pięknej barwie sok...

Syrop i konfitura z białej porzeczki

Dodane przez: luna19

Syrop i konfitura z białej porzeczki

Białe porzeczki , czyli złoto wśród...

Konfitura z czarnej porzeczki

Dodane przez: czarrna

Konfitura z czarnej porzeczki

Zrobiona z myślą o cieście Pani...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE