Konfitura z czerwonej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna słodko kwaśna konfitura z czerwonej porzeczki. Idealna do deserów i jako dodatek do mięs.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg czerwonej porzeczki
    100 ml wody
    600 g cukru
    Opcjonalnie łyżeczka żelatyny lub łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy i wkładamy do garnka. Dolewam wodę. Gotuję. Dosypuję cukier i nadal gotuję do uzyskania piany. Często mieszam. Kiedy owoce się zagotują zmiejszam temperaturę i gotuję jeszcze z 15 min. Po tym czasie owoce lekko splaszczam. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka dodaję zelatynę lub mąkę. Przekładam gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków i stawiam wieczkiem do góry.

Porady

Konfiturę z porzeczki robię rządzą żeby używać jej jako dodatek do ciast czy jako polewa do deserów. Jeśli chce użyć ja jako dodatek do kanapki lub ciasta wówczas dodaję odrobinę skrobi ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować