Konfitura z czerwonej porzeczki

  • wyświetlono: 264 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna słodko kwaśna konfitura z czerwonej porzeczki. Idealna do deserów i jako dodatek do mięs.

IMG_20181018_221124
  • 5 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

1 kg czerwonej porzeczki
100 ml wody
600 g cukru
Opcjonalnie łyżeczka żelatyny lub łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura z czerwonej porzeczki

  • 1. Owoce myjemy i wkładamy do garnka. Dolewam wodę. Gotuję. Dosypuję cukier i nadal gotuję do uzyskania piany. Często mieszam. Kiedy owoce się zagotują zmiejszam temperaturę i gotuję jeszcze z 15 min. Po tym czasie owoce lekko splaszczam. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka dodaję zelatynę lub mąkę. Przekładam gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków i stawiam wieczkiem do góry.

Porady

Konfiturę z porzeczki robię rządzą żeby używać jej jako dodatek do ciast czy jako polewa do deserów. Jeśli chce użyć ja jako dodatek do kanapki lub ciasta wówczas dodaję odrobinę skrobi ziemniaczanej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dżemPrzetworykonfituraporzeczka czerwonaKonfitura z czerwonej porzeczki

Komentarze

Podobne przepisy

image-1o7sxyj

Dodane przez: joanna1974

Chutney z czerwonej porzeczki

Chutney z czerwonej porzeczki jest...

Galaretka z czerwonych porzeczek

Dodane przez: Jaga85

Galaretka z czerwonych porzeczek

Galaretka idealnie smakuje z świeżą...

Galaretka z czerwonej porzeczki

Dodane przez: 2milutka

Galaretka z czerwonej porzeczki

Tą galaretką zakończyłam swój tegoroczny...

Konfitura z czerwonej cebuli

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfiturę z cebuli najbardziej...

sok

Dodane przez: Anitka0804

Sok z czerwonej porzeczki

Naturalny o pięknej barwie sok...

Syrop i konfitura z białej porzeczki

Dodane przez: luna19

Syrop i konfitura z białej porzeczki

Białe porzeczki , czyli złoto wśród...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE