Konfitura z aronii

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Konfitura z aronii to prawdziwy rarytas na pułkach naszej spiżarni. Jest pyszna i zdrowa. Z takim dżemem oraz sokiem z malin żadna infekcja wirusowa nie jest straszna:). Dodatek soku sprawia, że aronia traci swój cierpki smak.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg owoców aronii,
    • 800 g cukru,
    • 2 szklanki soku jabłkowego (najlepiej domowej roboty, świeżo wyciśniętego),
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie owoców 1. Aronie myjemy i osuszamy.
  • zalanie wodą 2. Tak przygotowaną przekładamy do garnka i zalewamy gotującą wodą. W gorącej wodzie trzymamy około 5 minut. Po tym czasie wodę odsączamy.
  • przygotowanie syropu 3. Do soku jabłkowego dodajemy cukier i gotujemy syrop.
  • połączenie owoców i syropu 4. Gotowy wlewamy do odsączonej aronii. Całość gotujemy około 15 minut, a następnie odstawiamy na ok. 10 godzi (lub na noc).
  • smażenie 5. Po tym czasie konfiturę gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W trakcie smażenia możemy delikatnie ją zmiksować, by rozdrobnić aronię.
    Gotowy dżem przekładamy do przygotowanym słoików. Dokładnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować