Konfitura z aronii to prawdziwy rarytas na pułkach naszej spiżarni. Jest pyszna i zdrowa. Z takim dżemem oraz sokiem z malin żadna infekcja wirusowa nie jest straszna:). Dodatek soku sprawia, że aronia traci swój cierpki smak.
Składniki:
Składniki:
• 1 kg owoców aronii,
• 800 g cukru,
• 2 szklanki soku jabłkowego (najlepiej domowej roboty, świeżo wyciśniętego),
Konfitura z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aronie myjemy i osuszamy.
2.Tak przygotowaną przekładamy do garnka i zalewamy gotującą wodą. W gorącej wodzie trzymamy około 5 minut. Po tym czasie wodę odsączamy.
3.Do soku jabłkowego dodajemy cukier i gotujemy syrop.
4.Gotowy wlewamy do odsączonej aronii. Całość gotujemy około 15 minut, a następnie odstawiamy na ok. 10 godzi (lub na noc).
5.Po tym czasie konfiturę gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W trakcie smażenia możemy delikatnie ją zmiksować, by rozdrobnić aronię.
Gotowy dżem przekładamy do przygotowanym słoików. Dokładnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy około 15 minut.
Komentarze