Konfitura z aronii i jabłek

4.79 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Przetwory z aronii nie tylko sąt smaczne, ale mają również właściwości zdrowotne, pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych i chronią przed chorobami serca.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców aronii
    1/2 kg cukru
    1/2 l wody
    1/2 kg papierówek lub innych jabłek
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.79 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura z aronii i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię zebrać z ogonkami, umyć, osuszyć i dopiero obskubać. Do garnka wlać 1/2 l wody, wsypać cukier i ugotować syrop, wrzucić aronię, wlać sok z cytryny i gotować na dużym ogniu 30 minut. Następnie dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować jeszcze 30 minut cały czas mieszając. Gdy konfitura zgęstnieje przełożyć ją do słoiczków o poj. 150 ml, dokładnie zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut w garnku.

Porady

Pod koniec gotowania trzeba konfiturę pilnować i mieszać cały czas aby się nie przypaliła, robimy to aż konfitura zgęstnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować