Konfitura z aronii

4.78 (215 ocen)

Aronia to ''apteka na drzewie''. Zawsze mroziłam owoce tego krzewu, a tym razem zrobiłam również pyszną konfiturę.

Składniki:

  • 1 kg aronii
    1 kg cukru
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.78 (215 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aronia 1. Aronię przebrać, oczyścić i opłukać.
  • Konfitura z aronii 2. Podlać wodą i dodać cukier. Mieszać od czasu do czasu, ponieważ wytwarza się sok.
  • Konfitura z aronii 3. Po zagotowaniu, gotować ok 30-40min i odstawić na kilka godz. (w moim przypadku to była cała noc)
  • Konfitura z aronii 4. Po upływie paru godzin, zagotować od nowa i na wolnym ogniu gotować do powstania gęstej masy. Pamiętajcie by dość często mieszać, bo zepsujecie sobie garnki:) Ja swoją konfiturę gotowałam chyba ok 2,5godz (nie sprawdziłam dokładnie czasu) ale wyszła taka jak chciałam.
  • Konfitura z aronii 5. Gorącym napełniać słoiczki, szczelnie zamknąć i odwracać do góry dnem.

Porady

Gdyby mimo wszystko było rzadkie, można dodać cukier żelujący. Bo dużo zależy od soczystości owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować