Kompot ze suszu z pomarańczową nutą

0 (0 ocen)

Kompot z suszu nieodłącznie kojarzy się z wigilijną wieczerzą. Nie dość, że gasi pragnienie to jeszcze wspomaga trawienie, co przy świątecznym obżarstwie jest bardzo wskazane. Jednak nie każdy przepada za jego specyficznym smakiem. Dlatego polecam wzbogacić kompot o aromatyczne przyprawy i pomarańcz

Składniki:

  • 25 dag suszonych owoców - śliwki, jabłka, gruszki, morele, rodzynki
    3-5 goździki
    kawałek cynamonu
    1 pomarańcza
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kompot

Kompot ze suszu z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce suszone umyć, zalać zimną (woda powinna przykryć owoce, około 1,5litra), przegotowaną wodą na 2-3 godziny. Potem zagotować z cynamonem, goździkami, dodając cukier do smaku. Gotować około pół godziny, na średnim ogniu pod przykryciem, aż owoce będą miękkie, a kompot aromatyczny. Po tym czasie dodać sparzoną i pokrojoną w plastry pomarańczę. Garnek z kompotem zdjąć z ognia odstawiać do wystygnięcia. Podawać schłodzony po obfitym posiłku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować