Kompot z suszu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Aromatyczny, pachnący świętami tradycyjny kompot z suszu. Nie wyobrażamy sobie wigilii bez niego.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 150 g suszonych jabłek
    150 g suszonych gruszek
    150 g suszonych śliwek
    150 g suszonych moreli
    4 litry wody
    6 łyżek cukru
    2 laski cynamonu
    kilka goździków
    gwiazdka anyżu
    sok z 1 cytryny
    2 pomarańcze
    3 mandarynki
    szczypta mielonego kardamonu
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kompot

Kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce wypłucz, zalej wodą. Zostaw na całą noc (włóż do dużego garnka ponieważ podwoją swoją objętość).
  • 2. Następnego dnia całość zagotuj na małym ogniu, dodaj przyprawy, sok z cytryny, miód cukier oraz pomarańcze i mandarynki.
  • 3. Gotuj około 20 minut. Gotowy kompot odstaw na około 2 godziny, potem przelej do dzbanka. Podawaj do wieczerzy wigilijnej. Kompot idealnie nadaje się jako napój wspomagający trawienie. Smakuje nie tylko przy wigilijnym stole, ale również w święta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować