Aromatyczny, pachnący świętami tradycyjny kompot z suszu. Nie wyobrażamy sobie wigilii bez niego.
30 min
Dla 10 osób
Składniki:
150 g suszonych jabłek
150 g suszonych gruszek
150 g suszonych śliwek
150 g suszonych moreli
4 litry wody
6 łyżek cukru
2 laski cynamonu
kilka goździków
gwiazdka anyżu
sok z 1 cytryny
2 pomarańcze
3 mandarynki
szczypta mielonego kardamonu
2 łyżki miodu
Kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone owoce wypłucz, zalej wodą. Zostaw na całą noc (włóż do dużego garnka ponieważ podwoją swoją objętość).
2.Następnego dnia całość zagotuj na małym ogniu, dodaj przyprawy, sok z cytryny, miód cukier oraz pomarańcze i mandarynki.
3.Gotuj około 20 minut. Gotowy kompot odstaw na około 2 godziny, potem przelej do dzbanka. Podawaj do wieczerzy wigilijnej. Kompot idealnie nadaje się jako napój wspomagający trawienie. Smakuje nie tylko przy wigilijnym stole, ale również w święta.
Komentarze