Potrawa z kolorowych jajek świetnie nadaje się na wielkanocny stół, bardzo ładnie współgra z kolorowymi pisankami, i nie tylko, poza tym moja rodzina bardzo za nimi przepada.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- jajka na twardo: 8 sztuk
- majonez do smaku około: 5 łyżek
- musztarda sarepska: 1 łyżka
- keczup łagodny: 1 łyżka
- groszek z puszki: 3 łyżki
- papryka slodka: 1 łyżeczka
- sól do smaku: 1 szczypta
- piperz do smaku: 1 szczypta
- curyy mała: 1 łyżeczka
- do dekoracji natka pietruszki,koper,rzeżucha,szczypior: 1 sztuka
- do dekoracji sałata,rzodkiewka, marchew: 1 sztuka
Kolorowe jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka umyć, ugotować na twardo, obrać ze skorupek następnie przekroić na pół, do osobnej miseczki wyjąć żółtka.
Groszek z puszki odcedzić i zmiksować.
Żółtka utrzeć z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem a otrzymaną masę podzielić na trzy równe części. Jedną część połączyć z musztardą i curry, drugą ze zmiksowanym groszkiem, trzecią z keczupem i papryką. Każdą z osobna starannie połączyć w jednolitą masę.
Połówki białek podzielić po równą do każdej pasty, następnie nadziać pastami
Nadziane jajka ułożyć na półmisku udekorować według uznania z przepisu lub według własnej inwencji twórczej.
Komentarze