kruchy spód: 1,5 szklanki mąki pszennej
100 g masła
pół szklanki cukru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany 18 proc.
masa serowa: 800 g sera na serniki 3-krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
1 szklanka cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy
ponadto: 2 łyżki kakao
kilka kropel barwnika czerwonego
Kolorowa tarta z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruchy spód połącz i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie wylep dno okrągłej tortownicy ( o wym.26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok.12-15 minut (do zrumienienia) w 180 st.
2.Masa serowa: żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawaj ser, a następnie budyń. Na końcu wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek. Otrzymaną masę podziel na trzy równe części. Jedną wymieszaj z kakao, drugą z kilkoma kroplami barwnika, a trzecią pozostaw białą. Każdą masę wykładaj łyżkami obok siebie, aż do wyczerpania składników. Tartę piecz 60 minut w 160 st.
Komentarze