Zupa kuchni ormiańskiej- Kololik. To chyba najprostsza zupa z klopsikami i ryżem, ale jest naprawdę godna polecenia :)
30 min
Składniki:
Składniki na 3-4 porcje:
150g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe), 1 cebula, 50g ryżu + garść ryżu do mięsa ( ja używam ryż paraboliczny, wg mnie najlepszy, ponieważ nie rozgotowuję się i nie robi się z niego kasza), 2 jajka, 2 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki pieprzu, 3 ziarenka pieprzu, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, około 10g estragonu ( ja dziś dodałam odrobinę świeżej bazylii), 2 łyżki oliwy, 1 litr wywaru mięsnego ( może być woda)
Kololik - ormiańska zupa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Pół cebuli dodać do mięsa, dodać 1 jajko, po 1 łyżeczce soli i pieprzu, oregano i bazylię i garść opłukanego ryżu. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować małe klopsiki.
W rondelku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać opłukany ryż (50g) i lekko podsmażyć. Wlać wywar lub wodę i wrzucić klopsiki. Dodać resztę przypraw i estragon i gotować, aż ryż będzie gotowy. Jajko rozbełtać z 2 łyżkami wody, wprowadzić powoli do zupy, cały czas mieszając i zagotować. Pyszna i prosta zupka gotowa :) Mój Synek bardzo lubi Kololik, dziś gotowałam na wodzie, to mieliśmy w miarę dietetyczny obiadek ;)
Komentarze