Sernik kokosowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia. Na spodzie z herbatników pełnoziarnistych i z dodatkiem mleczka oraz wiórków kokosowych wyszło pyszne ciasto. Idealne dla wielbicieli kokosu. Polecam

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g herbatników pełnoziarnistych
    500 g twarogu półtłustego w kostce
    1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
    1/2 szkl cukru pudru
    1/2 szkl wiórków kokosowych
    4 płaskie łyżki żelatyny
    1/3 szkl gorącej wody
    polewa: 50 g masła
    3 łyżki mleka
    2 łyżki miodu
    1 łyżka naturalnego kakao
    wiórki kokosowe do posypania
    blaszka 24x24cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Herbaty

Sernik kokosowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Twaróg przekładamy do miski, dolewamy mleczko kokosowe i blendujemy razem na gładką masę. Do masy twarogowej dosypujemy cukier puder i wiórki kokosowe, mieszamy razem i dolewamy delikatnie żelatynę cały czas mieszając. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie kładziemy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki.
    Polewa: do szklanki wkładamy pokrojone masło, dolewamy mleko i wstawiamy do mikrofalówki na 30 minut. Wyjmujemy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Następnie dolewamy miód i wsypujemy kakao. Mieszamy dokładnie tak aby nie było grudek i odstawiamy do ostudzenia. Gdy polewa będzie zimna, polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami. Ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto będzie najlepsze na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować