Zapraszam na pyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia. Na spodzie z herbatników pełnoziarnistych i z dodatkiem mleczka oraz wiórków kokosowych wyszło pyszne ciasto. Idealne dla wielbicieli kokosu. Polecam
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
100 g herbatników pełnoziarnistych
500 g twarogu półtłustego w kostce
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
1/2 szkl cukru pudru
1/2 szkl wiórków kokosowych
4 płaskie łyżki żelatyny
1/3 szkl gorącej wody
polewa: 50 g masła
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
1 łyżka naturalnego kakao
wiórki kokosowe do posypania
blaszka 24x24cm
Sernik kokosowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Twaróg przekładamy do miski, dolewamy mleczko kokosowe i blendujemy razem na gładką masę. Do masy twarogowej dosypujemy cukier puder i wiórki kokosowe, mieszamy razem i dolewamy delikatnie żelatynę cały czas mieszając. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie kładziemy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Polewa: do szklanki wkładamy pokrojone masło, dolewamy mleko i wstawiamy do mikrofalówki na 30 minut. Wyjmujemy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Następnie dolewamy miód i wsypujemy kakao. Mieszamy dokładnie tak aby nie było grudek i odstawiamy do ostudzenia. Gdy polewa będzie zimna, polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami. Ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto będzie najlepsze na drugi dzień.
Komentarze