Kokosowy sernik na zimno na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przyjemny, lekki kokosowy sernik idealny na gorące letnie dni :-).

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na tortownicę o średnicy 24cm:

    masa:

    1kg sera białego (może być z wiaderka)

    ½ l śmietany 30% lub 36%

    400ml (puszka) gęstego mleka kokosowego

    40g żelatyny

    150g cukru (cukier można dodać do smaku, w zależności jaki słodki sernik chcemy otrzymać)

    spód:

    100g mąki

    150g wiórków kokosowych + do dekoracji

    50g cukru

    1 małe jajko

    50g masła

    szczypta soli

    ½ łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Kokosowy sernik na zimno na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Z podanych na spód składników zagnieść ciasto. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylepić ciastem. Piec około 15 minut w 180C (aż się lekko zarumieni). Pozostawić do wystudzenia.

    2.W dużej misce połączyć ser, mleko kokosowe oraz cukier.

    3. Śmietanę ubić na sztywno.

    4. Żelatynę rozpuścić w 100ml gorącej wody. Lekko przestudzić, żeby była letnia. Wmieszać do miski z żelatyną 3-4 łyżki masy serowej, następnie całość dodać do sera dobrze mieszając (można miksować mikserem).

    5. Dodać ubita śmietanę.

    6. Całość przelać do tortownicy na upieczony spód (żeby masa była super gładka całość należy przetrzeć przez sito).

    7. Sernik wstawić do lodówki na noc.

    8. Gdy stężeje ozdobić wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować