Sernik nie jest zbytnio "uperfumowany" za to urozmaicony kokosem. Świetny deser na zbliżające się cieplejsze dni.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
700 - 800 g twarogu z wiaderka,
250 g serka mascarpone,
1/2 kostki miękkiego masła,
5 łyżek cukru,
3 łyżki przecieru z płatków róży lub konfitury z płatków róży,
3 łyżki wiórek kokosowych,
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka (u mnie o smaku owoców leśnych),
małe opakowanie herbatników lub biszkoptów
Różano - kokosowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Dno tortownicy (22-23 cm) wyłożyć herbatnikami.
2.Przygotować masę serową:
Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać partiami ser z wiaderka i serek mascarpone - utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać przecier z róży i wiórki kokosowe - dokładnie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z masą serową.
3.Całość wyłożyć do tortownicy i dokładnie wyrównać - rozciągając do brzegów tortownicy. Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Komentarze