Różano - kokosowy sernik na zimno

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik nie jest zbytnio "uperfumowany" za to urozmaicony kokosem. Świetny deser na zbliżające się cieplejsze dni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 - 800 g twarogu z wiaderka,
    250 g serka mascarpone,
    1/2 kostki miękkiego masła,
    5 łyżek cukru,
    3 łyżki przecieru z płatków róży lub konfitury z płatków róży,
    3 łyżki wiórek kokosowych,
    2 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    1 galaretka (u mnie o smaku owoców leśnych),
    małe opakowanie herbatników lub biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Ciasto

Różano - kokosowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
    Dno tortownicy (22-23 cm) wyłożyć herbatnikami.
  • 2. Przygotować masę serową:
    Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać partiami ser z wiaderka i serek mascarpone - utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać przecier z róży i wiórki kokosowe - dokładnie wymieszać.
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z masą serową.
  • 3. Całość wyłożyć do tortownicy i dokładnie wyrównać - rozciągając do brzegów tortownicy. Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować