pierś kurczaka
1 duży por
pół główki nie dużej kapusty
3 marchewki
brokuł
200 g żółtego sera
150 ml śmietanki
50 ml mleka
2 jajka
3 ząbki czosnku
50 ml białego wina
sól, pieprz
sos sojowy
szczypta imbiru, tymianku
papryka słodka, ostra
ciasto francuskie
Koko z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć na dużych oczkach. Różyczki brokuła wrzucić do osolonej gotującej się wody na 3 min. Kurczaka pokroić w kostkę lub paski ( jak kto woli ).
Na rozgrzanym oleju w woku podsmażyć kurczaka, przyprawić. Dodać posiekanego pora z rozgniecionym czosnkiem.Wlać wino i smażyć chwilkę niech odparuje. Wrzucić poszatkowaną kapustę i marchewkę, smażyć do miękkości ( przyprawić do smaku ). Mleko , śmietankę i jajka połączyć wlać do woka i jeszcze 2 min trzymać na ogniu.
Wyłożyć na ciasto francuskie w formie warzywa z kurczakiem i brokułem, posypać startym serem.Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 st C na 35 - 40 min i ......................
Komentarze