Domowy smalec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetny i szybki sposób na smalec

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g słoniny francuskiej wędzonej
    pętko kiełbasy jałowcowej
    4 ząbki czosnku
    180 g łopatki wieprzowej
    pętko kiełbasy wielkopolskiej
    2 większe cebule
    150 g słoniny świeżej
    sól, pieprz
    szczypta majeranku, lubczyku, estragonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy smalec 1. Obie słoniny pokroić w małą kostkę, podsmażyć na malutkim ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając ok 30 min. Dodać pokrojone w kosteczkę mięso, jałowcową i wielkopolską kiełbasę. Zwiększyć nieco ogień, wszystko przemieszać i po ok 5 min dodać drobno poszatkowaną cebulę.
  • Domowy smalec 2. Na końcu minutę przed zgaszeniem ognia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i estragonem
  • Domowy smalec 3. Zostawiając nieco skwarków wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeszcze raz wszystko razem wymieszać, przełożyć do glinianego lub szklanego naczynia i po ostygnięciu włożyć do lodówki

Porady

Smażyć na malutkim ogniu, od czasu do czasu przemieszać. Wtedy słonina nie będzie mocno strzelać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować