Kokardki z mięsem mielonym

4.5 (153 ocen)

Bardzo lubię gotować, ale są dni kiedy nie mam czasu lub po prostu nie chce mi się stać cały dzień w kuchni. Ta potrawa jest szybka i mało pracochłonna, idealna dla osób zapracowanych.

Składniki:


  • 30 dkg mięsa mielonego (u mnie wołowina)
    op. ugotowanego makaronu kokardki
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 płaskie łyżki przyprawy uniwersalnej
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    ćwierć szklanki wody
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz
    3 – 4 łyżki sosu pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
    odrobina tartego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kokardki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić na małym ogniu aż mięso puści soki. Dolać połowę wody, jarzynkę i koncentrat, podduszać jeszcze kilka minut, wlać resztę wody ze szklanki i dodać sos pomidorowy oraz przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku, zostawić na 5 min, na niewielkim gazie. Jeżeli istnieje taka konieczność doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem i posypać żóltym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować