Bardzo lubię gotować, ale są dni kiedy nie mam czasu lub po prostu nie chce mi się stać cały dzień w kuchni. Ta potrawa jest szybka i mało pracochłonna, idealna dla osób zapracowanych.
Składniki:
30 dkg mięsa mielonego (u mnie wołowina)
op. ugotowanego makaronu kokardki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 płaskie łyżki przyprawy uniwersalnej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ćwierć szklanki wody
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
3 – 4 łyżki sosu pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
odrobina tartego sera
Kokardki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić na małym ogniu aż mięso puści soki. Dolać połowę wody, jarzynkę i koncentrat, podduszać jeszcze kilka minut, wlać resztę wody ze szklanki i dodać sos pomidorowy oraz przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku, zostawić na 5 min, na niewielkim gazie. Jeżeli istnieje taka konieczność doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem i posypać żóltym serem.
Komentarze