Knedle ze śliwką i musem śliwkowo orzechowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Knedle z nadzieniem sezonowych śliwek z własnej działki. Do tego aromatyczny mus śliwkowy z dodatkiem grubo zmielonych orzechów włoskich. Pyszny, sycący obiad bez mięsa.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    2 żółtka
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    Sól do gotowania knedli – około 1/3 łyżeczki
    Mąka pszenna poznańska – około ½ szklanki – pojemność szklanki 200 ml
    1,5 kg śliwek węgierek
    2 czubate łyżki zmielonych orzechów włoskich
    Cukier do smaku – około 2 łyżek(w zależności od słodkości śliwek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle ze śliwką i musem śliwkowo orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przetrzeć przez praskę. Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, wyłożyć ziemniaki, dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka – wyrobić jednolite ciasto(gdy będzie się kleić podsypać mąką). Z ciasta uformować wałek, pociąć na kawałki, uformować kulki średniej wielkości, spłaszczyć. Na każdy placek ułożyć śliwkę bez pestki lub połowę, w zależności od wielkości. Zlepić ciasto ze śliwką, lekko spłaszczyć. Wodę zagotować z dodatkiem soli – wrzucać knedle, gotować i mieszać. Gdy wypłyną na wierzch, gotować około 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.
    Pozostałe śliwki – wypestkowane przełożyć do garnka o podwójnym dnie, podlać niewielką ilością wody, rozgotować. Następnie zmiksować, dodać cukier do smaku, zmielone orzechy, wymieszać, zagotować.
    Gorącym musem polać knedle.

Porady

1. ziemniaki można ugotować wcześniej. 2. do musu można dodać do smaku zmielony imbir.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować