Ptysiowe knedle ze śliwką

0 (0 ocen)

Jeśli sezon na śliwki to obowiązkowe knedel z ich udziałem!!!! Z cynamonowym cukrem smakują wyjątkowo!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 5 dag masła,
    • 0,5 kg mąki,
    • 2 duże jajka,
    • Szczypta soli,
    • 2 szklanki mleka pełnego,
    • Około 70 dag śliwek
    Posypka:
    • 2 łyżki cukru kryształu,
    • ¾ -1 łyżeczki cynamonu,
    • 4 łyżki płatków migdałowych,
    • 5 dag masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne

Ptysiowe knedle ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczanie masła 1. Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim masło.
  • dodanie pozostałych składników 2. Gdy to się rozpuści wsypujemy 40 dag mąki. Za pomocą drewnianej pałki mieszamy ciasto. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dokładamy do niego jajka, sól oraz pozostałą mąkę. Zarabiany ciasto.
  • nakładanie owoców 3. Gotowe wałkujemy i dzielimy na kwadraty. Na każdym kwadracie układamy wcześniej wypestkowane śliwki. Formujemy knedle.
  • Przede gotowaniem 4. Tak przygotowane gotujemy około 10 minut w posolonej wodzie z dodatkiem oleju.
    Po wyjęciu delikatnie przelewamy je ciepłą wodą, porcjujemy na talerze, polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonowym cukrem oraz uprażonymi płatkami.
    Dekorujemy listkami melisy. Podajemy.
  • cukier cynamonowy 5. POSYPKA;
    Cukier łączymy z cynamonem. Masło rozpuszczamy, a płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować