Kluski z dosłownie kilku składników, szybkie i łatwe do przygotowania. W połączeniu z gulaszem, brokułem i cebulką stanowią doskonałe, smaczne i pożywne danie obiadowe dla całej rodziny.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 6 porcji:
800 g twarogu
300 g soczewicy czerwonej
2 jajka
1 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
sól, pieprz, ewentualnie Kucharek
mąka do robienia klusek
Kluski z twarogu i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (nie rozgotowujemy), osączamy na sicie. Twaróg przekładamy do miski, rozcieramy łyżką, dodajemy soczewicę, przyprawiamy (w trakcie przyprawiania próbujemy czy masa jest wystarczająco słona), następnie wbijamy jajka.
2.Dodając stopniowo mąkę wyrabiamy ręką bądź mieszamy dokładnie łyżką. Na stolnicę oprószoną mąką (u mnie pełnoziarnistą) dajemy porcje ciasta (przed każdym nałożeniem ciasta oprószamy ją mąką), formujemy wałek na średnicę około 2-3 cm, delikatnie spłaszczamy i nożem kroimy w skośne kawałki o szerokości około 2-3 cm.
3.Gotowe wrzucamy partiami na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i od razu wyjmujemy z wody.
4.Po przełożeniu do miski każdą partię możemy polać niewielką ilością oleju i wymieszać potrząsając miską.
5.Kluski podajemy np. z gulaszem, smażoną cebulką i brokułem, surówką z marchewki.
Komentarze