Kopytka leniwe, czyli kluski z twarogu

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Kluseczki są delikatne, mięciutkie i doskonale sprawdzą się jako danie na słodko lub w wersji wytrawnej. Możecie je również podawać z zupą. Moja córka bardzo lubi kluseczki polane odrobiną masła lub z jogurtem naturalnym oraz owocami.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (1 porcja dla osoby dorosłej i 1 dziecka)
    200g twarogu półtłustego/tłustego
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    Ponadto:
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego lub kilka szczypt soli (*)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kluski Dania główne

Kopytka leniwe, czyli kluski z twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść widelcem i kolejno dokładnie połączyć z żółtkiem, cukrem waniliowym lub solą oraz na końcu z mąką.
    Następnie do masy delikatnie wmieszać sztywną pianę z uprzednio ubitego białka.
    (Całość powinna być delikatnie lepiąca się. Czym mniej mąki dodamy - tym lepiej, ponieważ kluseczki będą delikatniejsze.)
    Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 2 części części.
    Z każdej z nich uformować wałek o mniej więcej grubości palca.
    Wałeczki odrobinę spłaszczyć oraz za pomocą noża pociąć na ukośne kawałki - u mnie o długości 2 cm.
    Kluski ostrożnie wrzucić do osolonego wrzątku, przemieszać i gotować około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub podsmażyć na patelni.

Porady

(*) Kluski nadają się do podania w wersji na słodko lub wytrawnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować