Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne, bardzo syte i bezmięsne pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu to pomysł na szybki i prosty obiad, który zaskoczy smakiem!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦400 g czerwonej soczewicy
    ◦200 g twarogu półtłustego
    ◦2 cebule
    ◦2 spore papryki (dowolny kolor)
    ◦½ ostrej papryczki peperoni
    ◦4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦2 jajka
    ◦80 g bułki tartej + dodatkowo bułka tarta do panierowanie medalionów
    ◦1 łyżka cząbru suszonego
    ◦1 łyżka majeranku suszonego
    ◦1 łyżka świeżego tymianku
    ◦3 łyżki ziaren słonecznika
    ◦olej
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 kostka bulionu na żeberkach

    Dodatkowo:
    ◦1 niewielki brokuł
    ◦1 mały, gęsty jogurt naturalny (150 g)
    ◦1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦szczypta suszonych płatków chili lub chili w proszku
    ◦świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
    ◦1-2 suszone pomidory
    ◦łyżeczka świeżego tymianku
    ◦1/2 cytryny
    ◦kilka kropli oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu 1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebule i podsmażamy. Papryki słodkie i peperoni myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając smażymy wszystko. Soczewice przebieramy i płuczemy. Bulion na żeberkach rozpuszczamy w 3 szklankach ciepłej wody, zalewamy soczewicę i dodajemy do cebuli i papryki. Zmniejszamy palnik i gotujemy bez przykrycia aż soczewica wchłonie cały bulion ok. 15-20 minut, pilnując żeby się nie przypaliło. Dodajemy cząber, majeranek i świeży tymianek. Odstawiamy aby masa przestygła. Do masy dodajemy ser, jajka, słonecznik oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy. Z masy formujemy niewielkie medaliony, na patelni rozgrzewamy olej. Medaliony obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
  • Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu 2. Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy brokuł na sitku.

    Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy zioła, suszone pomidory i czosnek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i jeszcze raz mieszamy.

    Medaliony z soczewicy i twarogu podajemy z brokułem i sosem jogurtowo czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować