Pyszne, bardzo syte i bezmięsne pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu to pomysł na szybki i prosty obiad, który zaskoczy smakiem!
45 min
Składniki:
Składniki:
◦400 g czerwonej soczewicy
◦200 g twarogu półtłustego
◦2 cebule
◦2 spore papryki (dowolny kolor)
◦½ ostrej papryczki peperoni
◦4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
◦2 jajka
◦80 g bułki tartej + dodatkowo bułka tarta do panierowanie medalionów
◦1 łyżka cząbru suszonego
◦1 łyżka majeranku suszonego
◦1 łyżka świeżego tymianku
◦3 łyżki ziaren słonecznika
◦olej
◦sól
◦pieprz
◦1 kostka bulionu na żeberkach
Dodatkowo:
◦1 niewielki brokuł
◦1 mały, gęsty jogurt naturalny (150 g)
◦1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
◦szczypta suszonych płatków chili lub chili w proszku
◦świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
◦1-2 suszone pomidory
◦łyżeczka świeżego tymianku
◦1/2 cytryny
◦kilka kropli oliwy z oliwek
Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebule i podsmażamy. Papryki słodkie i peperoni myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając smażymy wszystko. Soczewice przebieramy i płuczemy. Bulion na żeberkach rozpuszczamy w 3 szklankach ciepłej wody, zalewamy soczewicę i dodajemy do cebuli i papryki. Zmniejszamy palnik i gotujemy bez przykrycia aż soczewica wchłonie cały bulion ok. 15-20 minut, pilnując żeby się nie przypaliło. Dodajemy cząber, majeranek i świeży tymianek. Odstawiamy aby masa przestygła. Do masy dodajemy ser, jajka, słonecznik oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy. Z masy formujemy niewielkie medaliony, na patelni rozgrzewamy olej. Medaliony obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
2.Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy brokuł na sitku.
Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy zioła, suszone pomidory i czosnek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i jeszcze raz mieszamy.
Medaliony z soczewicy i twarogu podajemy z brokułem i sosem jogurtowo czosnkowym.
Komentarze