Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu

  • wyświetlono: 721 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne, bardzo syte i bezmięsne pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu to pomysł na szybki i prosty obiad, który zaskoczy smakiem!

Kuchnia Marty
  • 45min

Składniki

Składniki:
◦400 g czerwonej soczewicy
◦200 g twarogu półtłustego
◦2 cebule
◦2 spore papryki (dowolny kolor)
◦½ ostrej papryczki peperoni
◦4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
◦2 jajka
◦80 g bułki tartej + dodatkowo bułka tarta do panierowanie medalionów
◦1 łyżka cząbru suszonego
◦1 łyżka majeranku suszonego
◦1 łyżka świeżego tymianku
◦3 łyżki ziaren słonecznika
◦olej
◦sól
◦pieprz
◦1 kostka bulionu na żeberkach

Dodatkowo:
◦1 niewielki brokuł
◦1 mały, gęsty jogurt naturalny (150 g)
◦1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
◦szczypta suszonych płatków chili lub chili w proszku
◦świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
◦1-2 suszone pomidory
◦łyżeczka świeżego tymianku
◦1/2 cytryny
◦kilka kropli oliwy z oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu

  • Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebule i podsmażamy. Papryki słodkie i peperoni myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając smażymy wszystko. Soczewice przebieramy i płuczemy. Bulion na żeberkach rozpuszczamy w 3 szklankach ciepłej wody, zalewamy soczewicę i dodajemy do cebuli i papryki. Zmniejszamy palnik i gotujemy bez przykrycia aż soczewica wchłonie cały bulion ok. 15-20 minut, pilnując żeby się nie przypaliło. Dodajemy cząber, majeranek i świeży tymianek. Odstawiamy aby masa przestygła. Do masy dodajemy ser, jajka, słonecznik oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy. Z masy formujemy niewielkie medaliony, na patelni rozgrzewamy olej. Medaliony obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
  • Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu2. Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy brokuł na sitku.

    Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy zioła, suszone pomidory i czosnek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i jeszcze raz mieszamy.

    Medaliony z soczewicy i twarogu podajemy z brokułem i sosem jogurtowo czosnkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzutwarógbrokułser białykotlety z soczewicymedaliony z soczewicymedaliony z czerwonej soczewicysos jogurtowo czosnkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Chrupiące kotleciki z kurczaka

Dodane przez: zandero99

Chrupiące medaliony z kurczaka

Pyszne kotleciki z kurczaka z dodatkiem...

Potrawka ze schabu,warzyw i czerwonej soczewicy

Dodane przez: monikaT83

Potrawka ze schabu,warzyw i czerwonej soczewicy

Trzeba zadbać o coś smacznego na...

Dodane przez: Neblina36

Pikantny kurczak z dodatkiem krewetek i czerwonego...

Pikantny kurczak z dodatkiem krewetek...

image-0fpbql5

Dodane przez: gabusia8x

Medaliony z brokułami

Medaliony z piersi z kurczaka z...

Medaliony z indyka w sosie curry

Dodane przez: joanna30

Medaliony z indyka w sosie curry

Smaczny i lekki obiad. Dodatkową...

placuszki z dyni i twarogu

Dodane przez: JOANNA 55a

Placuszki z dyni i twarogu

przepyszne zwłaszcza z nutellą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE