kluski z kabaczka w sosie z sera feta

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Pyszne kluski w serowym sosie

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kabaczek: 1 sztuka
    - mąka: 2 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
    - pomidorki koktailowe: 200 gramów
    - ser feta: 200 gramów
    - woda: 0.25 szklanki
    - śmietana 30%: 0.5 szklanki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - tymianek: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z kabaczka w sosie z sera feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • kabaczka przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne, posypać solą, pieprzem i tymiankiem,
    • piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 1 godzinę,
    • wyjąć z piekarnika, ostudzić, łyżką wybrać miąższ ze skóry, zmiksować,
  • 2. • dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz, wyrobić ciasto ( jeżeli klei się do ręki dodać jeszcze mąki),
    • formować w rękach małe kuleczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, gotować do wypłynięcia,
  • 3. • w garnku podgrzać wodę , dodać pokrojony w kostkę ser feta, podgrzewać do roztopienia sera,
    • dodać śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać,
    • kluseczki podawać z pomidorkami, polane sosem serowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabaczek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować