Kluski z kaszy manny i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać kasze, zalać mlekiem, wymieszać i pozostawić by kaszka napęczniała.
Gdy kasza napęcznieje zmiksować ją razem z twarogiem w malakserze lub blenderem (można tez przepuścić przez maszynkę ).
Białka oddzielić od żółtek.
Masło zmiksować na pulchną masę, dodawać żółtka, śmietanę lub jogurt, sól i kaszę z serem,
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą oraz przesiana mąką.
2.W większym garnku zagotować osoloną delikatnie wodę, łyżką, zanurzoną najpierw we wrzątku, nabierać do polowy ciasto i wkładać kluseczki do gotującej się wody.
Gotować 3-4 minuty.
3.Wybierać łyżką cedzakową, przelać zimna wodą i polać stopionym masełkiem.
4.Na patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło, stopić masło i wymieszać.
Kluski można posypać cukrem i polać masłem z bułką, lub bez cukru :)
Porady
Gdy ciasto okaze sie zbyt luzne, nalezy dodac wiecej maki
Komentarze