Kluski z kaszy manny i sera

4.48 (190 ocen)

  • 1 min

Kluseczki, nawet gdy wystygną, wciąż są mięciutkie i pulchne. Dobrze smakują na słono oraz na słodko.

  • 1 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy manny
    5 - 6 łyżek mleka
    1 kostka tłustego twarogu
    2 jajka
    3 łyżki masła ( temperatura pokojowa )
    2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
    2 łyżki mąki pszennej (lub więcej )
    sól

    bułka tarta
    masło
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z kaszy manny i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wsypać kasze, zalać mlekiem, wymieszać i pozostawić by kaszka napęczniała.

    Gdy kasza napęcznieje zmiksować ją razem z twarogiem w malakserze lub blenderem (można tez przepuścić przez maszynkę ).

    Białka oddzielić od żółtek.
    Masło zmiksować na pulchną masę, dodawać żółtka, śmietanę lub jogurt, sól i kaszę z serem,
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą oraz przesiana mąką.
  • gotujemy 2. W większym garnku zagotować osoloną delikatnie wodę, łyżką, zanurzoną najpierw we wrzątku, nabierać do polowy ciasto i wkładać kluseczki do gotującej się wody.
    Gotować 3-4 minuty.
  • ugotowane 3. Wybierać łyżką cedzakową, przelać zimna wodą i polać stopionym masełkiem.
  • kluski 4. Na patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło, stopić masło i wymieszać.
    Kluski można posypać cukrem i polać masłem z bułką, lub bez cukru :)

Porady

Gdy ciasto okaze sie zbyt luzne, nalezy dodac wiecej maki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować