Kluski truskawkowe z serem i miodem

4.33 (6 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane kluski zrobiłam po raz pierwszy ale nie ostatni . Okazały się smacznym obiadem na słodko :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski :
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1/4 szklanka mleka
    3/4 szklanki zmiksowanych truskawek
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru
    1 szczypta soli
    Dodatkowo :
    wrzątek wody ze szczypta soli
    miód - u mnie lipowy
    150 g . twarogu
    siekane migdały
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski truskawkowe z serem i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski truskawkowe z serem i miodem 1. Mleko , zmiksowane truskawki , jajko , mąkę , sól , oba cukry miksuję na jednolitą masę .
  • 2. We wrzątku maczam łyżkę i wkładam odrywane łyżką porcje ciasta aż do skończenia masy , co jakiś czas mieszając kluski- lubią opaść na dno . Gotuję około 2 minuty od zagotowania .
  • 3. Kluski przelewam na cedzak , odsączam .
  • 4. Kluski podaję posypane pokruszonym serem , polane lekko podgrzanym miodem , posypane siekanymi migdałami .

Porady

Pozostałe kluseczki - nie wykorzystane do posiłku należy nakryć by nie wysychały , możemy przed podaniem ogrzać je we wrzątku lub podsmażyć na masełku - też smakują wybornie :) Dodatkiem mogą stać się zmiksowane truskawki z dodatkiem wanilii oraz jogurtu czy śmietany :) Obecnie użyłam truskawek mrożonych , oczywiście rozmroziłam :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować