Kluski śląskie ze szypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i zmielić w maszynce. Ostudzić i odparować.
Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków. Następnie dodać jajko i odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki. Uformować kulę.
Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować pierwszą partię klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez 12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać.
Wyłowić je na talerz. Powtórzyć z drugą połową klusek. Posypać szczypiorkiem. Smacznego.
Komentarze