Kluski śląskie ze szypiorkiem

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne polskie kluski ze szczypiorkiem. Serdecznie polecam.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    garść szczypiorku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Kluski śląskie ze szypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i zmielić w maszynce. Ostudzić i odparować.
    Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków. Następnie dodać jajko i odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki. Uformować kulę.
    Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok.
    Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować pierwszą partię klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez 12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać.
    Wyłowić je na talerz. Powtórzyć z drugą połową klusek. Posypać szczypiorkiem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Szczypiorek Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować