KLUSKI ŚLĄSKIE ZE ŚLIWKĄ

4.48 (156 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne kluski, nie tylko na piątek i nie tylko dla dzieci.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -ziemniaki ok.2kg
    -mąka ziemniaczana(1/4 objętości ziemniaków)
    -1 jajko
    -sól

    -połówki śliwek(małe, jak duże to: na 2)
    -cukier

    -masło
    -bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na kluski 1. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie.
    Przepuścić przez praskę.Ostudzić do ciepłego.
    W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części.
    Jedną wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
    Dodać rozkłócone jajko,można jeszcze posolić.
    Zagnieść i podzielić na części.
  • formowanie klusek 2. Robić wałki ,pokroić.Robić kulki, rozpłaszczać i wkładać połówkę śliwki,posypać cukrem i zlepiać.(cukru nie można dać za dużo , żeby śliwki nie puściły soku)
  • danie 3. Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.
    Podawać polane przyrumienioną na maśle, tartą bułką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować