Kluski śląskie z soczewicą

4.48 (163 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealny zamiennik wegetariański klusek z mięsem :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kluski:
    1 kg ziemniaków
    jajko
    mąka ziemniaczana
    Farsz:
    garść soczewicy czerwonej
    garść kaszy jaglanej
    mała cebula
    łyżka oliwy
    do smaku: sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotuję i przeciskam przez praskę. Jak lekko przestygną- w misce dzielę je na 4 równe części. Jedną rozdzielam na pozostałe trzy. Mąkę ziemniaczaną wsypuję w dziurę, która powstała po wyciągnięciu jednej części. Wbijam jajko i wyrabiam ciasto, aż się nie klei do ręki.
  • 2. Kaszę jaglaną przepłukuję zimną wodą, następnie wrzątkiem (żeby pozbyć się smaku goryczki). Zalewam kaszę niecałą szklanką wody i gotuję tak długo, aż wszystko wchłonie.
  • 3. Soczewicę gotuję do miękkości.
  • 4. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Podsmażam chwilę na oliwie.
  • 5. Kaszę jaglaną, soczewicę, cebulę mieszam blenderem. Doprawiam do smaku.
  • 6. Nadziewam - formuję kluski, spłaszczam i nakładam farsz. Później delikatnie je zaklejam, ruchem jak przy wyrabianiu.
  • 7. Gotowe kluski wrzucam do wrzącej wody. Gdy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze chwilę i wyciągam (uprzednio wyciągam jedną i sprawdzam, czy ciasto jest ugotowane).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować