Czekoladowe ciasto z cukinii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z dodatkiem warzywa, które zalewa polskie ogródki. Wypiek ma idealną konsystencję, nie jest za suche ani za mokre. Zamiast cukru występują daktyle, zamiast mąki płatki owsiane.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 510 gram cukinii
    2 szklanki płatków owsianych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek kakao
    3 banany
    250 gram daktyli suszonych
    6 łyżek masła orzechowego
    6 jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe ciasto z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle namaczam w wodzie na minimum 30 minut.
  • 2. Cukinię obieram ze skórki i trę na tarce o średnich oczkach. Odrobinę solę i odstawiam.
  • 3. Płatki owsiane blenduję na mąkę. Mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • 4. Daktyle odcedzam z wody. Blenduję je wraz z bananami i masłem orzechowym.
  • 5. Masę mieszam wraz z suchymi składnikami.
  • 6. Cukinię odciskam z wody, dodaję do ciasta i mieszam.
  • 7. Jajka ubijam na puszystą, białą pianę. Delikatnie łączę z powstałą masą.
  • 8. Przelewam do tortownicy, piekę w 180*C przez około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować