Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To jesienne ciasto podbije serce każdego. Tradycyjny smak deseru w nowoczesnej bezglutenowej odsłonie. Smak idealnie łączy się z niedzielną kawą czy herbatą.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 360 gram mąki bezglutenowej (u mnie 320 gram mąki kukurydzianej i 40 gram mąki ryżowej)
    6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru z wanilią
    120 gram cukru (lub innego słodzika)
    2 łyżeczki miodu
    9 łyżek mleka roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowe)
    150 ml dowolnego oleju
    około 8 śliwek
    łyżeczka skórki z cytryny
    cukier puder do opruszenia
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka jaj ubijam wraz z cukrem. Stopniowo dodaję olej, przesianą mąkę wraz z proszkiem. Dodaję mleko roślinne i lekko mieszkam.
  • 2. Białka ubijam na sztywno. Delikatnie mieszam z masą jajeczno-mączną. Dodaję cukier z wanilią, skórkę z cytryny.
  • 3. Śliwki kroję w połówki, wyjmuję pestki.
  • 4. Ciastko przelewam do blaszki, na wierzch układam połówki śliwek.
  • 5. Piekę w 180*C około 45 minut.

Porady

Można użyć większej ilości śliwek; pokrojone wrzucić do środka ciasta. Wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne i będzie miało intensywniejszy smak owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować