Kluski Śląskie z PESTO

4.5 (175 ocen)

  • 45 min

Witam Was Serdecznie dziś kolejny przepis, który muszę oczywiście zrobić po Swojemu :)KLUSKI ŚLĄSKIE, ale nie z mięsem i ciężkim sosem tylko z PESTO i jako danie główne samo w sobie !!! Gospodynie domowe pewnie by Mnie wałkiem po głowie zlały jakbym im podał takie coś, ale przecież to jest pyszne.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    1 KG ZIEMNIAKÓW
    MĄKA ZIEMNIACZANA
    1 JAJKO
    SÓL

    PESTO:
    PĘCZEK ŚWIEŻEJ BAZYLII
    2 ŁYŻKI PARMEZANU
    2 ŁYŻKI ORZESZKÓW PINI
    1 obrany ZĄBEK CZOSNKU
    ŚWIEŻY PIEPRZ
    OLIWA Z OLIWEK ( ilość zależy od Was i od tego jaką chcecie uzyskać gęstość pesto )
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. OBIERAMY I GOTUJEMY ZIEMNIAKI. PO UGOTOWANIU PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASKĘ LUB UGNIEŚĆ. ZOSTAWIAMY DO PRZESTYGNIĘCIA.
    CZAS NA PESTO - WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY W BLENDERZE DODAJĄC OLIWĘ DO MOMENTU, AŻ UZYSKAMY OCZEKIWANĄ KONSYSTENCJĘ.
    ZIEMNIAKI DZIELIMY NA 4 CZĘŚCI, JEDNĄ Z NICH ZABIERAMY I ROZDZIELAMY NA TRZY POZOSTAŁE, A W BRAKUJĄCE MIEJSCE WSYPUJEMY MĄKĘ ZIEMNIACZANA " na równo ". NASTĘPNIE DODAJEMY JAJKO I ZAGNIATAMY NA JEDNOLITE CIASTO.
  • 2. Z CIASTA FORMUJEMY KULKI Z DZIURKĄ W ŚRODKU.
    W SZEROKIM GARZE ZAGOTOWUJEMY OSOLONĄ WODĘ. WRZUCAMY NASZE KLUSKI I GOTUJEMY, AŻ WYPŁYNĄ NA WIERZCH ( i jeszcze przez 30 sekund gotujemy ).
    POLEWAMY NASZYM PESTO I ZAJADAMY.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować