Kluski śląskie z bazyliowym pesto

4.49 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Kluski śląskie, czyli gumiklyjzy. Pierwszy raz jadłam je na śląsku :), od tamtej pory goszczą na moim stole. Są doskonałym dodatkiem do obiadu, genialnie smakują z różnymi sosami mięsnymi, grzybowymi etc. Czasami lubię je zajadać zwyczajnie tylko z odrobiną masełka albo właśnie z pesto. Pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na kluski (ok. 25 klusek) :
    500 g ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    sól

    Składniki na pesto (słoiczek 200g) :
    50 g świeżej bazylii
    50 g orzeszków piniowych
    25 g startego parmezanu
    1 ząbek czosnku
    90 ml oliwy
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, odlewam, dokładnie rozgniatam, odstawiam do przestygnięcia. Bazylię, orzeszki pinii, parmezan, czosnek i oliwę umieszczam w malakserze, miksuję na papkę, dodaję odrobinę soli, mieszam. Przekładam do słoiczka, odstawiam do lodówki. Ziemniaki dzielę na cztery równe części, jedną część wyciągam i rozkładam równo na pozostałych, w jej miejsce wkładam równą część mąki ziemniaczanej. Wbijam jajko, dodaję szczyptę soli, wyrabiam ciasto. Jeśli ziemniaki kleją się do ręki, dodaję jeszcze mąki ziemniaczanej. Masa ma odchodzić od dłoni i być elastyczna. Urywam kawałki ciasta, kulkuję w dłoniach, układam na blacie lekko podsypanym mąką i robię w środku każdej kulki małe wgłębienie palcem. W garnku zagotowuję wodę, dodaję trochę soli, wrzucam kluski do wrzącej wody. Gotuję przez 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przekładam na talerz, do każdej dziurki nakładam pesto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować