Kluski łyżką kładzione (ze słoninką i białym serem)

4.99 (184 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czy jest coś co kojarzy się Wam z dzieciństwem? Mi wiele rzeczy a między innymi kluski kładzione. Uwielbiam je jak i moja rodzina. Robię je więc często w formie dodatku do mięs albo solo z okrasą i np. białym serem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 3 szklanki mąki pszennej
    * 1,5 szklanki mleka
    * 2 jajka
    * sól
Wystaw ocenę:

4.99 (184 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kluski łyżką kładzione (ze słoninką i białym serem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozkłócam z mlekiem. Dodaję mąkę i mieszam na jednolitą masę.
    Ciasto musi być gęste, ale na tyle rzadkie by się jeszcze ciągnęło z łyżki.

    Kiedy już je wyrobię, zagotowuję wodę, dodaję do wody soli i na wrzątek wykładam łyżką ciasto.
    Łyżkę moczę we wrzątku żeby ciasto do niej nie przywierało. Ciasta nabieram na 1/4 części łyżki.

    Gotuję je jeszcze ok 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
    Wyciągam łyżką cedzakową i jeszcze gorące serwuję na stół.

Porady

* pasują do sosu grzybowego czy pieczeniowego * kluski puchną kiedy już są ugotowane * z tych składników wychodzi porcja dla 4 osób

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować